ΓΕΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

Ο γενικός οδοντιατρικός έλεγχος είναι μαζί με την καλή στοματική υγιεινή οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι πρόληψης ώστε να περιορίσουμε σημαντικά τον κίνδυνο για οδοντικά προβλήματα. Είναι γενικά αποδεκτό ότι ο έλεγχος στο ιατρείο πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 6 μήνες. Ανάλογα όμως με τη γενικότερη στοματική σας υγεία, μπορεί να σας συστήσουμε συχνότερες ή και πιο αραιές επισκέψεις.

Αρχικά, θα σας ζητήσουμε ορισμένες πληροφορίες ώστε να έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Τέτοιες πληροφορίες αφορούν κατά κανόνα:

Ο έλεγχος περιλαμβάνει:

Στο ιατρείο μας διαθέτουμε ψηφιακή ακτινογραφική συσκευή που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε ακτινογραφίες υψηλές ευκρίνειας με ελάχιστη ακτινοβολία.

Μετά την εξέταση ακολουθεί η αναλυτική ενημέρωση για τυχόν προβλήματα που εντοπίσαμε και για τον τρόπο θεραπείας τους. Θα σας δώσουμε συμβουλές για πιο αποτελεσματική στοματική υγιεινή και για αλλαγές που θα μπορούσατε να κάνετε στις καθημερινές σας συνήθειες για να μη θέτετε σε κίνδυνο τη στοματική σας υγεία.

ΕΜΦΡΑΞΕΙΣ

Οι εμφράξεις, δηλαδή τα γνωστά μας σφραγίσματα, είναι η πιο συνηθισμένη οδοντιατρική εργασία. Τις χρησιμοποιούμε για να αποκαταστήσουμε βλάβες που έχουν προκληθεί από τερηδόνα.

Η τερηδόνα είναι μια πάθηση που εξελίσσεται αργά. Την προκαλούν τα οξέα που παράγονται από τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας. Αν η τερηδόνα δεν αντιμετωπιστεί στα αρχικά στάδια, καταστρέφει το σμάλτο και εισχωρεί στην οδοντίνη δημιουργώντας μια κοιλότητα στο δόντι. Μέχρι το σημείο αυτό, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με ένα απλό σφράγισμα. Σε περίπτωση όμως που η τερηδόνα φτάσει στο κέντρο του δοντιού (δηλαδή στον πολφό), θα χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία («απονεύρωση»).

Πριν προχωρήσουμε στην έμφραξη, θα πρέπει να καθαρίσουμε πλήρως το δόντι από τον τερηδονισμένο ιστό. Στη συνέχεια προετοιμάζουμε το χώρο και τοποθετούμε το εύπλαστο εμφρακτικό υλικό που σκληραίνει σε λίγα λεπτά. Η διαδικασία τελειώνει με τη λείανση και τη στίλβωση του σφραγίσματος Τα σφραγίσματα που χρησιμοποιούμε συνήθως, κατασκευάζονται από σύνθετη ρητίνη. Προσφέρουν πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα γιατί έχουν το χρώμα του δοντιού.

Μια άλλη λύση για έμφραξη δοντιού είναι τα ένθετα και τα επένθετα. Χρησιμοποιούνται όταν το τμήμα οδοντικής ουσίας που πρέπει να αφαιρέσουμε είναι αρκετά μεγάλο για να τοποθετήσουμε απλό σφράγισμα αλλά όχι τόσο μεγάλο ώστε να χρειαστεί στεφάνη. Φτιάχνονται από πορσελάνη ή συνθετική ρητίνη και σε αντίθεση με τα κοινά σφραγίσματα κατασκευάζονται σε εργαστήριο, αφού πρώτα πάρουμε αποτύπωμα του παρασκευασμένου δοντιού. Τα ένθετα τοποθετούνται στο κέντρο της μασητικής επιφάνειας του δοντιού, ενώ τα επένθετα εκτείνονται συνήθως έξω από τις κορυφές του δοντιού και μπορούν να αποκαταστήσουν ακόμα και ολόκληρη τη μασητική του επιφάνεια.. Είναι πολύ ανθεκτικές αποκαταστάσεις με μεγάλη διάρκεια ζωής, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο για σπάσιμο του αδυνατισμένου δοντιού και προσφέρουν εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.

ΑΠΛΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Ο καθαρισμός των δοντιών είναι μια απλή διαδικασία αλλά αποτελεί την πιο σημαντική προληπτική εργασία στην Οδοντιατρική. Με αυτήν αφαιρούμε την πλάκα ή/και την πέτρα από τις ορατές επιφάνειες των δοντιών, δηλαδή πάνω και κατά μήκος της γραμμής των ούλων. Η πλάκα και η πέτρα είναι η κυριότερη αιτία για παθήσεις όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα που προσβάλουν τους ιστούς γύρω από το δόντι, δηλαδή τα ούλα και το οστό.

Πριν τον καθαρισμό, θα κάνουμε μια λεπτομερή κλινική εξέταση. Αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει μόνο μια ελαφρά ουλίτιδα, τότε μπορεί να αρκεί ο απλός καθαρισμός. Συνήθως χρειάζεται μία μόνο επίσκεψη και πολλές φορές δεν απαιτεί ούτε τοπική αναισθησία.

Κατά τη διαδικασία αφαιρούμε πλάκα και πέτρα, ενώ θα απομακρύνουμε και τις επιφανειακές χρωστικές ουσίες που αλλοιώνουν το χρώμα των δοντιών μέσω της συσκευής Air flow. Ο καθαρισμός περιλαμβάνει και τη στίλβωση των δοντιών που τα αφήνει γυαλιστερά και λεία. Μπορεί επίσης να κάνουμε και φθορίωση ώστε να ενισχύσουμε το σμάλτο.

Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται 1-2 φορές το χρόνο. Σε συνδυασμό με την καλή στοματική υγιεινή, προλαμβάνουμε αποτελεσματικά την εμφάνιση τερηδόνας και περιοδοντικών προβλημάτων.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Κάποιες φορές μας επισκέπτονται ασθενείς στο ιατρείο με τη βεβαιότητα ότι θα χρειαστεί εξαγωγή δοντιού για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Όμως η σύγχρονη οδοντιατρική αντίληψη θεωρεί ότι η εξαγωγή πρέπει να γίνεται ως έσχατη λύση και μόνο όταν δεν υπάρχουν άλλες θεραπευτικές επιλογές.

Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο ένα δόντι είτε δεν μπορεί να σωθεί είτε η αφαίρεσή του είναι απαραίτητη για να προχωρήσουμε σε κάποια αποκατάσταση. Αυτό βεβαίως θα αποφασιστεί μετά από ενδελεχή κλινικό και ακτινογραφικό έλεγχο. Τέτοιες περιπτώσεις είναι:

  • Πολύ εκτεταμένη τερηδόνα,​
  • Προχωρημένη περιοδοντίτιδα, όταν υπάρχει μεγάλη απώλεια οστού και το δόντι έχει χάσει τη στήριξή του,
  • Κάταγμα σε δόντι ή ρίζα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ενδοδοντικά,
  • Συνωστισμός δοντιών που απαιτεί εξαγωγή ώστε να αρχίσουμε ορθοδοντική θεραπεία,
  • Τοποθέτηση ολικής τεχνητής οδοντοστοιχίες.​

Η διαδικασία της εξαγωγής μπορεί να είναι είτε απλή είτε χειρουργική. Ο τρόπος εξαρτάται κυρίως από τη συνολική κατάσταση του δοντιού και την ανατομία του. Όταν η μύλη, δηλαδή το ορατό μέρος του δοντιού, είναι σε καλή κατάσταση και δεν κινδυνεύει να σπάσει, επιλέγουμε την απλή εξαγωγή. Το ίδιο συμβαίνει και όταν οι ρίζες είναι σχετικά ίσιες, πράγμα που διευκολύνει πολύ την αφαίρεση του δοντιού. Μετά την εξαγωγή, είναι σημαντικό να τηρείτε τις οδηγίες, προκειμένου η επούλωση να γίνει ομαλά.

ΦΘΟΡΙΩΣΗ

Η φθορίωση των δοντιών είναι ένας τρόπος για να τα προστατεύσουμε από την τερηδόνα. Απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, ενώ η δράση της είναι κυρίως προληπτική αλλά και θεραπευτική σε κάποιες περιπτώσεις.

Εκείνο που περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο για εμφάνιση τερηδόνας είναι οι ιδιότητες του φθορίου. Το στοιχείο αυτό ενισχύει την αδαμαντίνη (σμάλτο) και την κάνει πιο ανθεκτική απέναντι στα οξέα που παράγονται από τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας.

Η φθορίωση ενδείκνυται ιδιαίτερα για τα ευαίσθητα παιδικά δόντια, είτε αυτά είναι νεογιλά είτε μόνιμα. Πάντοτε βέβαια η ανάγκη για φθορίωση και η συχνότητα που θα πρέπει να επαναλαμβάνεται, εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες σε κάθε παιδί ξεχωριστά. Η διαδικασία απευθύνεται και σε ενήλικες που για διάφορους λόγους παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο τερηδονισμού.

Η φθορίωση έχει και θεραπευτικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις αρχόμενης τερηδόνας, πριν δηλαδή δημιουργηθεί κοιλότητα στην αδαμαντίνη του δοντιού. Το φθόριο βοηθά σε αυτήν την περίπτωση την αδαμαντίνη να ανασυσταθεί και να αναστείλει την εξέλιξη της τερηδόνας.

Για τη διαδικασία χρησιμοποιούμε διάφορα ειδικά σκευάσματα που περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις φθορίου. Στα παιδιά η φθορίωση γίνεται συνήθως με ένα ειδικό «μασελάκι» που περιέχει gel φθορίου και καλύπτει τα δόντια για μερικά λεπτά. Στους ενήλικες συνήθως εφαρμόζουμε τοπικά το κατάλληλο σκεύασμα. Η φθορίωση είναι μια πολύ απλή εργασία που σε συνδυασμό με την καλή στοματική υγιεινή, μειώνει κατά ένα πολύ σημαντικό ποσοστό τον κίνδυνο για τερηδόνα.