AKINHTH

Η ακίνητη προσθετική περιλαμβάνει μια σειρά προσθετικών αποκαταστάσεων που παραμένουν μόνιμα στο στόμα του ασθενή και γίνονται για λειτουργικούς και αισθητικούς λόγους. Χρησιμοποιούνται για να αποκαταστήσουν ή να διορθώσουν ένα ή περισσότερα δόντια.

Προσθετική

ΣΤΕΦΑΝΕΣ

Οι στεφάνες είναι θήκες στο σχήμα του δοντιού που καλύπτουν το δόντι και αποκαθιστούν το σχήμα, το μέγεθος, την αντοχή και την εμφάνισή του. Όταν τοποθετηθούν μόνιμα στη θέση τους, περικλείουν όλο το ορατό μέρος του δοντιού από τη γραμμή των ούλων και πάνω.

Οι στεφάνες χρησιμοποιούνται στις εξής περιπτώσεις:

  • Για να προστατεύσουμε ένα αδύναμο δόντι (π.χ. λόγω τερηδόνας) και να εμποδίσουμε ένα τυχόν κάταγμα,
  • Για να προστατεύσουμε ένα δόντι που έχει ήδη υποστεί κάταγμα ή έχει εκτεταμένη φθορά,
  • Για να υποστηρίξουμε δόντια με μεγάλα σφραγίσματα που έχουν σαν αποτέλεσμα να μην απομένει αρκετός οδοντικός ιστός,
  • Για να ενισχύσουμε το δόντι μετά από ενδοδοντική θεραπεία,
  • Για να καλύψουμε δόντια με δυσχρωμίες.

Για να τοποθετήσουμε τη στεφάνη, θα πρέπει πρώτα να τροχίσουμε περιμετρικά το δόντι ώστε να δημιουργήσουμε το χώρο για την προσθετική αποκατάσταση. Η στεφάνη κατασκευάζεται εξατομικευμένα για εσάς στο εργαστήριο με βάση τα αποτυπώματα των δοντιών σας που έχουμε λάβει στο μεταξύ.

Τα υλικά κατασκευής ποικίλλουν. Μπορεί να είναι ένας συνδυασμός μεταλλικού κράματος για το σκελετό της στεφάνης ο οποίος καλύπτεται εξωτερικά από πορσελάνη. Ωστόσο, το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα δίνουν οι ολοκεραμικές στεφάνες που κατασκευάζονται εξ’ ολοκλήρου από κεραμικό υλικό.

ΓΕΦΥΡΕΣ

Οι γέφυρες κάνουν ακριβώς αυτό που λέει το όνομά τους: γεφυρώνουν το κενό που απομένει όταν έχουμε χάσει ένα ή περισσότερα δόντια. Είναι μια κατασκευή που αποτελείται από στεφάνες ενωμένες μεταξύ τους. Οι δύο ακριανές στεφάνες τοποθετούνται στα υγιή δόντια δεξιά και αριστερά από το κενό, τα οποία παίζουν το ρόλο των στηριγμάτων. Φυσικά ως στηρίγματα για μία γέφυρα μπορούν να λειτουργήσουν και τα εμφυτεύματα. Οι στεφάνες στο μέσο της αποκατάστασης αναπληρώνουν το κενό που έχει δημιουργήσει η απώλεια των δοντιών.

Οι γέφυρες προσφέρουν σημαντικά οφέλη τόσο σε λειτουργικό όσο και σε αισθητικό επίπεδο. Όταν χάνεται ένα δόντι, τα παρακείμενα δόντια δεν έχουν πια πλευρική στήριξη, χαλαρώνουν και σταδιακά αρχίζουν να μετακινούνται προς τον κενό χώρο. Επιπλέον τα υπόλοιπα δόντια επιβαρύνονται περισσότερο κατά τη μάσηση γιατί όσο λιγότερα είναι τόσο μεγαλύτερες μασητικές δυνάμεις δέχονται. Με τις γέφυρες αποκαθιστούμε την ισορροπία στο στόμα μας αλλά και την αισθητική του εμφάνιση.

Για να τοποθετήσουμε μια γέφυρα, πρέπει τα φυσικά δόντια-στηρίγματα να είναι υγιή και σταθερά. Σε διαφορετική περίπτωση, αποκαθιστούμε πρώτα τα τυχόν προβλήματα. Η διαδικασία τοποθέτησης μοιάζει με αυτή των στεφανών. Προετοιμάζουμε τα δόντια-στηρίγματα για να δεχτούν τις ακριανές στεφάνες της γέφυρας και λαμβάνουμε αποτυπώματα ακριβείας για να κατασκευαστεί η αποκατάσταση στο εργαστήριο. Μετά τις απαραίτητες δοκιμές και την επιλογή του χρώματος, είμαστε έτοιμη να τοποθετήσουμε μόνιμα τη γέφυρα.

ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ

Οι όψεις πορσελάνης γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, αφού προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα και παράλληλα τοποθετούνται με μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία. Είναι στην ουσία λεπτές «φλούδες» από πορσελάνη που καλύπτουν την πρόσθια επιφάνεια των δοντιών. Χρησιμοποιούνται για αισθητικούς λόγους με σκοπό την διόρθωση μικρών προβλημάτων στο χρώμα, το σχήμα, το μέγεθος ή το μήκος των δοντιών.

Αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω προβλήματα και επιθυμείτε να βελτιώσετε την εμφάνιση των δοντιών σας, τότε η όψεις πορσελάνης είναι μια εξαιρετική λύση:

  • Δόντια που έχουν δυσχρωμίες εξαιτίας διαφόρων παραγόντων όπως είναι οι ενδοδοντικές θεραπείες, οι τραυματισμοί, το κάπνισμα, παλιά σφραγίσματα, η λήψη κάποιων συγκεκριμένων φαρμάκων κ.ά.,
  • Δόντια με ρωγμές, κατάγματα ή άλλες φθορές,
  • Δόντια με ανωμαλίες στην ευθυγράμμιση ή με διαφορετικό ύψος/μέγεθος σε σχέση με τα άλλα,
  • Μεγάλα κενά ανάμεσα στα δόντια,
  • Μικρά ορθοδοντικά προβλήματα που αφορούν συνωστισμό ή στραβά δόντια.

Αν υπάρχουν προβλήματα τερηδόνας, ουλίτιδας, περιοδοντίτιδας κ.ά θα πρέπει να θεραπευτούν πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία. Για να τοποθετήσουμε τις όψεις αφαιρούμε μια ελάχιστη ποσότητα σμάλτου για να δημιουργήσουμε τον απαιτούμενο χώρο. Στη συνέχεια παίρνουμε αποτυπώματα που θα καθοδηγήσουν το εργαστήριο να κατασκευάσει τις όψεις ειδικά για τα δικά σας δόντια. Μόλις η αποκαταστάσεις είναι έτοιμες, θα τις δοκιμάσουμε για να εξασφαλίσουμε ότι έχουν τέλεια εφαρμογή και θα τις συγκολλήσουμε σταθερά στο δόντι, αφού πρώτα το έχουμε καθαρίσει. Τελικά με ένα ειδικό φως ενισχύουμε και επιταχύνουμε τη δράση της συγκολλητικής ουσίας. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και μπορεί να ολοκληρωθεί σε δύο επισκέψεις, μία πριν την κατασκευή των όψεων και μία μετά.

Οι όψεις πορσελάνης είναι εξαιρετική επιλογή, γιατί:

  • αφαιρούμε μόνο ελάχιστη οδοντικό ιστό από την επιφάνεια του δοντιού,
  • δίνουν απόλυτα φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα,
  • έχουν μεγάλη αντοχή και διάρκεια ζωής,
  • εκτός από την αισθητική βελτίωση προστατεύουν και το δόντι από τις φθορές,
  • δεν προκαλούν ερεθισμό στα ούλα,
  • είναι ανθεκτικές στις χρωστικές ουσίες της διατροφής.

ΟΨΕΙΣ ΡΗΤΙΝΗΣ

Οι όψεις ρητίνης χρησιμοποιούνται στις ίδιες περιπτώσεις με τις όψεις πορσελάνης. Η ρητίνη είναι ένα από τα βασικότερα οδοντιατρικά υλικά, αφού χρησιμοποιείται και στα σφραγίσματα. Έτσι, οι όψεις ρητίνης δεν κατασκευάζονται στο εργαστήριο αλλά μπορούμε άμεσα να χρησιμοποιήσουμε το υλικό στο ιατρείο.

Για την αποκατάσταση καλύπτουμε την επιφάνεια του δοντιού με ένα λεπτό στρώμα ρητίνης και του δίνουμε το κατάλληλο σχήμα, μέγεθος και χρώμα. Πριν την τοποθέτηση αφαιρούμε ελάχιστη οδοντική ουσία ώστε να έχουμε χώρο για τη συγκόλληση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην χρειαστεί ούτε αυτό. Αφού προετοιμάσουμε κατάλληλα την επιφάνεια του δοντιού, αρχίζουμε να τοποθετούμε τη ρητίνη σε στρώσεις. Ανάλογα με το πρόβλημα που θέλουμε να διορθώσουμε, διαμορφώνουμε κατάλληλα και το υλικό σαν ένα είδος «γλυπτικής». Με ειδικό φως σταθεροποιούμε τη ρητίνη, κάνουμε όποιες τροποποιήσεις χρειάζονται και τελικά τη στιλβώνουμε.

Οι όψεις ρητίνης είναι καλή επιλογή αλλά σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης δίνουν λιγότερο καλό αισθητικό αποτέλεσμα, έχουν μικρότερη ανθεκτικότητα στις χρωστικές, μικρότερη αντοχή και χρειάζονται συχνότερα συντήρηση. Πάντως, μπορούν να διορθωθούν αν χρειαστεί σε αντίθεση με τις όψεις πορσελάνης.

ΟΛΟΚΕΡΑΜΙΚΑ

Χάρη στα νέα εξελιγμένα υλικά, οι προσθετικές αποκαταστάσεις προσφέρουν όλο και πιο υψηλή αισθητική. Οι στεφάνες και οι γέφυρες μπορούν να κατασκευαστούν εξ ολοκλήρου από κεραμικό υλικό χωρίς μεταλλικό σκελετό που γίνεται ορατός στη βάση της αποκατάστασης.

Τα ολοκεραμικά λειτουργούν από αισθητικής πλευράς ακριβώς όπως η φυσική αδαμαντίνη, αφού επιτρέπουν τη διείσδυσή του φωτός. Αυτό δίνει στην αποκατάσταση τη διαφάνεια του φυσικού δοντιού προσφέροντας ένα απόλυτα φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στην απορρόφηση χρωστικών ουσιών και έτσι διατηρούν για πολλά χρόνια την υψηλή τους αισθητική. Όσο μάλιστα προχωρά η τεχνολογία των υλικών, τα ολοκεραμικά προσφέρουν όλο και μεγαλύτερη αντοχή.